Kullanıcıların kaynak (işlemci, bellek) kullanımını kontrol etmek

Ocak7

Linux ve linux dağıtımlarında bazı yüksek yük durumlarında, tam sorunu anlamak için sunucudaki her kullanıcının kaynak tüketimini bulmamız gerekir.

Bunu bulmak için Linux’ta birçok komut vardır. Normalde “ps” ve “top” komutlarını kullanırız.

Unix kullanıcısını kendi kaynak kullanımlarıyla ayırmak veya sıralamak yeni başlayanlar için oldukça zor. ps komutu, işlemleri farklı şekilde sıralamak için birçok anahtara sahiptir.

Mevcut yürütme işlemlerini CPU ve bellek anlayışı oranı ile sıralayabiliriz.

ps command” ve “top command” birçok seçeneğe sahip, burada sunucudaki kullanıcıların kaynak (cpu, bellek…) kullanımlarını bulmak için bazı yararlı komut kombinasyonlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Statik Görünüm

Sunucudaki geçerli kaynak kullanımının statik bir çıktısıdır. Kullanıcıları ayırmak için grep komutunu kullanabilirsiniz.

Kullanıcı bazlı en fazla CPU kullanım süreçlerini listeleme

ps -e -o pcpu,pid,user,args|sort -k1 -nr|head -10

 

En fazla CPU tüketen işlemler

ps -auxf|sort -nr -k3|head -10

 

Kullanıcı bazlı en fazla bellek tüketen işlem listesi

ps -e -o pmem,pid,user,args|sort -k1 -nr|head -10

 

En fazla bellek kullanan işlemler

ps -auxf|sort -nr -k4|head -10

 

Kullanıcı altında çalışan tüm işlem listesi

ps -U user-name -u user-name u

ya da

ps -e -o pid,user,args|grep $username

 

Gerçek Zamanlı İzleme

Dinamik bir sonuç almak için ‘ps’ yerine ‘top‘ komutunu veya ‘ps’ ile birlikte ‘watch‘ komutunu kullanmalısınız.

“top” komutu ile bir kullanıcının işlemlerini listeleme

top -u $kullanıcıadi

Kullanıcı bazlı yüksek CPU kullanım işlelerini listeleme

watch "ps -e -o pcpu,pid,user,args|sort -k1 -nr|head -10"

 

Kullanıcı bazlı bellek tüketen ilk 10 işlemi listeleme

watch "ps -e -o pmem,pid,user,args|sort -k1 -nr|head -10"
posted under Linux | No Comments »

Detaylı Sosyal Medya Görsel Boyut Kılavuzu – 2017

Haziran10

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google + ve YouTube’da Fotoğraf ve Resim Boyutları (Infographic) Read the rest of this entry »

En iyi 25 ssh komutu

Kasım20

SSH, Telnet ve rlogin gibi ağ üzerindeki başka bir sunucuya uzakta bulunan bir başka makineden bağlantı sağlayan bir protokoldür. SSH açık haliyle Secure Shell yani güvenli kabuk anlamına gelir. Telnet ve rlogin kullanıcı şifreleri dahil tüm iletişim açık yani şifrelenmeden gerçekleştirilirken, SSH güvensiz makineler arasındaki iletişimi güçlü bir kriptografik yöntemle şifreler.

Sunucunuza ssh ile bağlanmak için Putty, WinScp, OpenSSH, bir java clienti olan Jsch (Java SSh3 Client) gibi programlar kullanıyoruz. SSH ile bir bilgisayara bağlanabilmek için kullanıcı, öncelikle kimliğini ispatlayabilmelidir. Kimlik doğrulandıktan sonra oturum açma işlemi gerçekleştirilir.

1) Copy ssh keys to user@host to enable password-less ssh logins.

ssh-copy-id user@host

To generate the keys use the command ssh-keygen

2) Start a tunnel from some machine’s port 80 to your local post 2001

ssh -N -L2001:localhost:80 somemachine

Now you can acces the website by going to http://localhost:2001/

3) Output your microphone to a remote computer’s speaker

dd if=/dev/dsp | ssh -c arcfour -C username@host dd of=/dev/dsp

This will output the sound from your microphone port to the ssh target computer’s speaker port. The sound quality is very bad, so you will hear a lot of hissing. Read the rest of this entry »

Cufon nedir? Nasıl kullanılır? Türkçe karakter sorunu çözümü?

Ocak27

Cufon, web sayfalarında istediğimiz fontları kullanmamıza imkan sağlayan sIFR’a alternatif son günlerde sıkça karşılaştığımız bir teknik. Bu sayede hoşumuza giden fontları ufak bir işlem ile web sayfalarımızda gösterebiliyoruz. Cufon’un sIFR’dan en önemli farkı metinleri bir flash dosyası gibi göstermeyip resim şeklinde göstermesi. Flashı bir türlü sevememiş biri olarak

Cufon Kullanımı

  1. Cufón’un temelini oluşturan Javascript dosyasını (cufon-yui.js) http://cufon.shoqolate.com/js/cufon-yui.js adresinden indirip uygulamanızın dizinine yükleyin.
  2. Kullanmak istediğiniz yazı tipini Windows/Fonts klasörü dışında bir klasöre kopyalayın. (Örneğin masaüstüne kopyalabilirsiniz)
  3. http://cufon.shoqolate.com/generate/ adresine gidin.
  4. Seçtiğiniz fontu, Regular typeface yazan yere, cufon font dönüştürücüye yükleyin.
  5. The EULAs of these fonts allow Web Embedding (without Adobe Flash) yazan yeri seçili yapın.
  6. Aşağıdan Punctuation yazan yeride seçili hale getirin. Bu işlem ile fontunuza noktalama işaretlerini eklemiş olacaksınız. Read the rest of this entry »

Php ve Mysql’de Türkçe karakter sorunu ve çözümü

Ocak25

Web sayfamızı oluşturmadan önce hangi karakter setini kullanacağımıza karar vermek gerekir. http://www.iana.org/assignments/character-sets adresinden de görebileceğiniz üzere standartlaşan onlarca karakter kodlaması vardır. Karakter kodlaması, karakter setlerinden oluşur. ISO-8859, MS-Windows ve Unicode en çok kullanılan karakter kodlamalarındandır. ISO-8859-9′da bir ISO-8859′un bir karakter setidir.

ISO-8859 karakter seti dillere desteğini bölümler halinde vermiştir. İlk bölümde -bu bölüm ISO-8859-1 (Latin1) olarak bilinir- İngilizce, Franszıca, İspanyolca, Portekizce gibi dillere destek vermiştir. Türkçe desteği ancak 9. bölümde ISO-8859-9 (Latin5) karakter setiyle gelmiştir. MySQL’de bulunan latin5 ile ISO-8859-9 aslında aynı şeylerdir.

Türkçe diline destek veren karakter setlerinden en çok kullanılanları; ISO-8859-9 (latin5) Windows-1254 ve UTF-8’dir. UTF-8 çoklu dil desteği olan bir karakter setidir. Yani Türkçe’nin yanında örneğin Rusça’ya da destek vermektedir. Diğerlerinden farkı daha çok dile destek verdiğinden dosya büyüklükleri biraz daha fazla olabilmektedir.

Şimdi bir siteye başlamadan önce Türkçe karakter problemi ile karşılaşmamak için yapmanız gerekenlere sırayla bakalım. Read the rest of this entry »

SSH Komutları : wget

Ocak2

Birçoğumuz herhangi bir siteden dosya indirmek için ‘download’ programları kullanırız. Aslında konsoldan kullanabileceğimiz çok basit bir uygulama olan wget’i kullanarak da bu işimizi görebiliriz. Hem de hiç tahmin edemeyeceğimiz muhteşem özelliklerle.Bunları anlatmaya çalışalım.

Neler Yapılabilir

* Normal olarak dosya indirebiliriz.

* Herhangi bir dosyayı indirmeyi yarım bırakıp, daha sonra devamını indirebiliriz.

* Bir sitenin tamamını veya sadece bir bölümünü arşiv olarak indirebilriz. Eğer yine yarım bırakırsak daha sonra devam edebiliriz.

* Bir sitenin herhangi bir bölümündeki, herhangi bir uzantıya sahip dosyayı/dosyaları belirleyerek indirebiliriz veya istemediğimiz dosyaları indirmemesini söyleyebiliriz.

* Toplu olarak dosya indirmek için bir liste hazırlayıp, buradan dosya indirmesini sağlayabiliriz.

* Dosya indirirken internette dolaşma hızımızı fazla düşürmemek için indirme hızımızı sınırlandırabiliriz. Read the rest of this entry »

posted under Linux | 8 Comments »

LightShot ile hızlı ve istediğiniz boyutta ekran görüntüsü alın!

Mayıs30

Basit arayüzü ve kullanışlı özellikleriyle birlikte ayarlanabilir ekran görüntüsü alma imkanı veren LightShot ile işlemlerinizi hızlandırabilirsiniz.

Klavyemizdeki Print Screen tuşuna kendini adapte eden bu yazılım, Mozilla Firefox (Windows) eklentisi, Internet Explorer eklentisi , Google Chrome eklentisi veya masaüstü yazılımı olarak yükleyip çalıştırabiliyorsunuz.

LightShotKullanımı :
Sisteminize kurulduktan sonra kendini her açılışta otomatik başlatan LightShot bilgisayarınızın sağ-alt köşesinde (system tray) çalışıyorken Print Screen tuşuna basın. Hemen ekran kararacak ve sizden görüntüsü alınacak olan alanı yani bölgeyi mouse ile seçmenizi bekleyecek. Read the rest of this entry »

posted under Yazılım | No Comments »

Uluslararası Kağıt boyutları

Nisan28

Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada dışında dünyadaki bütün ülkeler tarafından kabul edilen ISO 216 metrik biçimi kağıt boyutlarında kullanılmak üzere kabul edilmiştir.

En yaygın olarak kullanılan boyut A4 olup C serisi klasörler, kartpostallar ve zarflar için kullanılır. Read the rest of this entry »

posted under Web Tasarım | 1 Comment »

İnternet web standart reklam boyutları

Nisan28

İnternette bir çok web sitesinde gördüğümüz reklam, afiş vb genel kabul görmüş bir standartı vardır. Tasarım yaparken bu standartları kullanmak reklam alan ve reklam verenlere büyük rahatlık sağlayacaktır.

standard-reklam-boyutlari

Standard Web Afişleri
Boyut Stil Gif Boyutu Flash Boyutu
468 x 60 Tam Afiş 20 KB 30 KB
728 x 90 Afiş 25 KB 35 KB
336 x 280 Kare 25 KB 35 KB
300 x 250 Kare 25 KB 35 KB
250 x 250 Kare 25 KB 35 KB
160 x 600 Gökdelen 20 KB 30 KB
120 x 600 Gökdelen 20 KB 30 KB
120 x 240 Küçük Gökdelen 20 KB 30 KB
240 x 400 Büyük Gökdelen 25 KB 35 KB
234 x 60 Yarım Afiş 15 KB 20 KB
180 x 150 Dikdörtgen 15 KB 20 KB
125 x 125 Kare Düğme 15 KB 20 KB
120 x 90 Düğme 10 KB 20 KB
120 x 60 Düğme 10 KB 20 KB
88 x 31 Düğme 10 KB 10 KB

Read the rest of this entry »

HTML karakter kodları

Aralık23

HTML’de klavyeden yazamadığınız karakterleri bazı kurallara uyarak kodlayabilirsiniz. Örneğin Ü karakterini Ü, Ü, Ü gibi üç farklı gösterimle kodlayabilirsiniz. İlk gösterim sadece ISO-8859-1 karakter kümesindeki karakterler içindir ve bunlar aşağıda tablo halinde verilmiştir. Diğer iki tür kullanımda karakterin UTF-8 karakter kümesindeki karakter kodu kullanılmıştır. Ü onluk tabanda, Ü ise onaltılık tabanda kodlanmıştır. UTF-8 karakter kümesini oluşturan karakterlerin tamamını içeren bir dosyayı makinanızda örneğin Red Hat dağıtımını kullanıyorsanız, /usr/share/i18n/charmaps/UTF-8.gz olarak bulabilirsiniz. Bu dosyada Ü harfi ile ilgili satır, Read the rest of this entry »

posted under Web Tasarım | 1 Comment »
« Older Entries

[instagram-feed]